“Is dit het nou?”
Vroeg of laat krijgen veel mensen het gevoel dat hun leven in een sleur terecht is gekomen. Je hebt misschien een stabiele baan, een fijne relatie en een leuk huis, maar toch knaagt er iets. Je vraagt jezelf af: “Is dit het nou?” Dit knagende gevoel van ontevredenheid en twijfel kan heel verwarrend zijn. En effect hebben op alle aspecten van je leven.
Herken jij jezelf hierin? Dan ben je zeker niet de enige. In deze blog geven we inzicht in waar dit gevoel vandaan komt en hoe je er mee om kunt gaan.
Waar komt het gevoel vandaan?
Het “Is dit het nou”-gevoel kan op iedere volwassen leeftijd voorkomen, maar treft opvallend vaak dertigers. Op deze leeftijd begin je op een andere manier na te denken over wat je uit het leven hoopt te halen.
Dit komt enerzijds omdat je op deze leeftijd al veel dingen hebt ervaren. De kans is groot dat je al een aantal jaren werkervaring hebt. En dat je ervaring hebt met zaken zoals reizen, relaties, geld verdienen en uitgeven. Je hebt misschien al wat mijlpalen bereikt, zoals een carrière en een gezin. En je weet wel waar je zo ongeveer staat in het leven en in de maatschappij.
Anderzijds kun je op basis van je ervaring heel aardig inschatten hoe je leven er over enkele jaren uit zal zien. En de vraag is dan, of je blij wordt van dat vooruitzicht. Juist op deze momenten kun je tot de conclusie komen dat er iets ontbreekt in je leven.
Het “Is dit het nou”-gevoel kan voortkomen uit het besef dat het leven snel gaat en dat je je tijd waardevol wilt besteden. Het kan ook een teken zijn dat je behoeften en doelen de afgelopen tijd zijn veranderd. En dit is nu precies één van de belangrijkste kenmerken van een dertigersdilemma.
Het dertigersdilemma en zingeving
Het dertigersdilemma is een veelvoorkomend fenomeen waarbij mensen in hun eind-twintiger, begin dertiger jaren gaan nadenken over zingeving en hun levensdoelen. Vanuit je persoonlijk ervaringen en je werkervaring weet je steeds beter weet wat je wel en niet gelukkig maakt. Het is een periode van reflectie waarin je je afvraagt of je huidige levensstijl en keuzes echt bijdragen aan je geluk en voldoening. Deze zoektocht naar zingeving is een essentieel onderdeel van het dertigersdilemma.
Wat kun je doen aan het “Is dit het nou”-gevoel?
Wanneer we emoties ervaren die oncomfortabel zijn, proberen we vaak om ze niet te voelen. We wenden ons vanbinnen af van het onprettige gevoel. Dit zorgt ervoor dat we op de korte termijn verlichting lijken te ervaren. Op de lange termijn blijkt dit geen effectieve strategie te zijn. Integendeel! Onze emoties hebben een functie, anders hadden we ze gedurende onze evolutie niet ontwikkeld. Pas wanneer we een emotie doorvoelen, kan de emotie zijn boodschap geven. En zal de emotie ons lijf ook weer verlaten.
Om in contact te komen met je “Is dit het nou”-gevoel, is het belangrijk om tijd vrij te maken om je lijf te voelen. Waar zit het gevoel? Welke bodschap is er voor jou? Denk daarnaast na over wat je echt gelukkig maakt en waar je energie van krijgt. Schrijf je gevoelens en gedachten op en probeer patronen te ontdekken in je ontevredenheid. Praat ook met vrienden, familie of een coach over je gevoelens. Zij kunnen je helpen om je gedachten te ordenen en nieuwe perspectieven te bieden.
Het kan heel goed dat de uitkomst van dit proces is, dat het tijd is om je doelen opnieuw te definiëren en te kijken of je huidige levensstijl daarbij past.
Loop er niet te lang mee rond
Hoewel het normaal is om dit soort gevoelens te ervaren, is het belangrijk om er niet te lang mee rond te blijven lopen. Veel mensen wachten tot ze in een crisis belanden voordat ze actie ondernemen. Dit kan leiden tot burn-out, depressie of andere gezondheidsproblemen. Probeer eerder actie te ondernemen door je gevoelens serieus te nemen en op zoek te gaan naar de oorzaak van je ontevredenheid. Zo voorkom je dat je in een negatieve spiraal terechtkomt.
Praat er over
Het kan enorm helpen om over je gevoelens te praten. Delen wat er in je omgaat met vrienden, familie of collega’s kan je nieuwe inzichten geven en gevoelens van isolatie verminderen. Soms kan het eenvoudigweg uitspreken van je zorgen al verlichting bieden. Daarnaast kan het nuttig zijn om met mensen te praten die hetzelfde hebben meegemaakt. Zij kunnen je waardevolle adviezen geven en je laten zien dat je niet de enige bent die met deze vragen worstelt. Professionele hulp zoeken, zoals een coach of therapeut, kan ook een belangrijke stap zijn om je gedachten en gevoelens te verhelderen en een actieplan te ontwikkelen.
Maak het expliciet
Het is een goed idee om je gevoelens en gedachten te ordenen en op te schrijven. Dit helpt je om helder te krijgen aan welke punten je wilt werken. Door je gedachten expliciet te maken, voorkom je dat je overweldigd raakt door een vaag gevoel dat er veel speelt en je een zware last draagt. Door concreet te benoemen wat er precies speelt, krijg je inzicht in de specifieke problemen en kun je deze gericht aanpakken. Het opschrijven van je zorgen en vervolgens je doelen geeft je een gevoel van controle, waardoor je stappen kunt zetten om je situatie te verbeteren.
Hoe ik je kan helpen
Als ervaren coach, gespecialiseerd in het dertigersdilemma, kan ik je helpen om richting te vinden in je leven. Samen gaan we op zoek naar de oorzaken van je “Is dit het nou”-gevoel en ontdekken we wat jou echt gelukkig maakt. Door middel van gerichte coaching en praktische oefeningen krijg je meer inzicht in je eigen behoeften en leer je hoe je deze kunt vervullen. Plan een kennismaking met mij, Tristan, en zet de eerste stap naar een gelukkig en betekenisvol leven. Neem vandaag nog contact op of plan een kennismaking ontdek hoe ik je kan ondersteunen.