fbpx

Inspiratie

Keuzestress bij Dertigers

Niet kiezen is ook een keuze. Een keuze die je meestal niet verder brengt.
Geschreven door Tristan van der Hoeven

Keuzestress bij dertigers: niet kiezen maakt ongelukkig

Je bent rond de dertig. En er zijn meer keuzes om te maken dan ooit tevoren. Wil je verder in je huidige baan? Of is het nu tijd om van richting te veranderen? Wil je settelen en een gezin stichten, of wil je meer van de wereld zien?

Voor veel dertigers is het maken van al deze beslissingen nogal overweldigend. En dat brengt stress met zich mee: keuzestress!

Terwijl je vroeger met het grootste gemak keuzes maakte, ervaar je nu bij het maken van belangrijke keuzes veel twijfel. Goed om te weten is dat keuzestress bij dertigers heel veel voorkomt. Het grote gevaar bij keuzestress is de angst om de verkeerde keuze te maken. Die kan er voor zorgen dat je uiteindelijk helemaal geen keuze maakt.

Hoewel het niet maken van een keuze kan voelen als de weg van de minste risico’s, heeft niet-kiezen vaak een grotere impact dan het maken van een keuze. In dit artikel bespreken we wat keuzestress veroorzaakt, waarom niet kiezen ongelukkig maakt, en wat je kunt doen om met keuzestress om te gaan.

Wil je settelen en een gezin stichten, of wil je meer van de wereld zien?

Wat geeft keuzestress?

Keuzestress komt veel voor bij (bijna)dertigers. En dat is niet zo gek. Wanneer je eind-twintig of begin dertig bent, denk je doorgaans dieper na over wat je uit het leven hoopt te halen dan voorheen. Op deze leeftijd kun je vaak redelijk goed inschatten waar het pad dat je nu bewandelt je naartoe leidt. En daardoor krijg je een beeld van hoe je leven er waarschijnlijk uit zal zien over een jaar of 3. Dit besef zorgt ervoor dat er urgentie ontstaat om de juiste keuzes te maken. Immers: de druk om de ‘juiste’ keuzes te maken neemt toe naarmate je ouder wordt. En het zorgt er ook voor dat je nog eens extra stilstaat bij keuzes die je eerder hebt gemaakt.

Hier zijn enkele voorbeelden van situaties die vaak keuzestress met zich meebrengen:

  • Carrière: Blijf je in je huidige baan, zoek je een nieuwe uitdaging, of start je liever je eigen bedrijf? Dit is een keuze die een flinke impact kan hebben op je leven.
  • Zingeving: Wat geeft jouw leven nu echt betekenis? Hoe zorg je ervoor dat je werk en persoonlijke keuzes aansluiten bij waar jij voor staat? Welke conclusies trek jij als je je huidige leven vergelijkt met wat er voor jou écht toe doet?
  • Relaties: Is het tijd om je te settelen met je huidige partner? Of twijfel je of hij of zij wel de juiste persoon voor je is? Misschien ben je nog op zoek? Of twijfel of je überhaupt een partner wilt? De druk om de ‘perfecte’ partner te vinden kan een vervelend, knagend gevoel veroorzaken.
  • Gezin en kinderen: De keuze om te proberen om een gezin te stichten is een van de meest ingrijpende beslissingen in je leven. Veel dertigers twijfelen en/of voelen de biologische klok tikken. Wat beiden flinke stress kan veroorzaken.
  • Woonplek: Blijf je in de stad of verhuis je naar een rustigere plek? En is Nederland nu eigenlijk wel het land waar je het liefste wilt wonen? Wederom keuzes die een flinke impact hebben op je leven.

Niet kiezen maakt ongelukkig

De angst om de verkeerde keuze te maken, kan ertoe leiden dat je helemaal geen keuze maakt. Dit is een vorm van uitstelgedrag en kan op de korte termijn een gevoel van veiligheid geven. Op de lange termijn kan het schade veroorzaken en leiden tot spijt en een gevoel van stagnatie. Niet kiezen betekent namelijk in de meeste gevallen dat je vast blijft zitten in een situatie die voor jou niet bevredigend is. Simpelweg omdat de beslissing nemen je teveel beangstigt.

Niet kiezen leidt vaak tot een constant gevoel van onrust. Het ‘knaagt’. En kan ook je zelfvertrouwen een flinke deuk geven. Je betrapt jezelf op piekeren over diverse ‘wat als’-scenario’s. En je vraagt je af hoe je leven eruit zou zien als je een ander besluit had genomen. Niet zelden leidt dit tot (te)veel stress, angst en zelfs depressie. Het niet nemen van beslissingen kan je op deze manier letterlijk ongelukkig maken.

100% zekerheid bestaat niet

Een van de belangrijkste oorzaken van keuzestress is het zoeken naar zekerheid. Veel dertigers willen de ‘juiste’ beslissing nemen en zoeken naar 100% zekerheid voordat ze een keuze durven maken. Het probleem is dat volledige zekerheid niet bestaat. Iedere keuze brengt risico’s met zich mee. En geen enkele beslissing is zonder nadelen.

Het is belangrijk om te accepteren dat er altijd een bepaalde mate van onzekerheid zal zijn. In plaats van te proberen deze onzekerheid te vermijden, kun je leren om ermee om te gaan. Dit betekent dat je je gevoel volgt, de voors en tegens van elke optie zorgvuldig afweegt, maar uiteindelijk een keuze maakt vanuit zowel je hoofd, als je gevoel. En dat je erop vertrouwt dat je in staat bent om met de gevolgen van je keuze om te gaan. Wanneer je op deze manier een keuze maakt, kun je goed omgaan met de gevolgen. Ook wanneer je keuze anders uitpakt dan je hoopte.

Wat te doen bij keuzestress

Als je last hebt van keuzestress, wil je daar natuurlijk mee aan de slag. Onderstaand lees je hoe je gemakkelijker keuzes kunt maken. En hoe je om leert gaan met je keuzestress:

  • Leer jezelf beter kennen: “Know thyself” is een belangrijke boodschap in vrijwel iedere religie. En niet zonder reden! Des te beter jij jezelf kent en weet waar je voor staat, des te makkelijker wordt het om keuzes te maken die bij je passen.
  • Kom in beweging: “Analysis paralysis” betekent dat je hard je best doet om iets in je hoofd op te lossen. En daardoor niet in beweging komt. Juist door aan de slag te gaan met een onderwerp, krijg je nieuwe informatie. Ieder stukje nieuwe informatie brengt je dichter bij de oplossing die voor jou het beste past. Praat met mensen, lees boeken, probeer je keuze vast uit voordat je ‘m maakt of zoek een goede coach. Het zijn allemaal stappen die je verder helpen. En het fijne is dat je al vanaf de eerste stap zult merken dat je grip krijgt op de situatie.
  • Begin klein: Keuzes maken is iets waar je in kunt groeien. En net als met andere vaardigheden, help het om te oefenen. Je hoeft niet meteen te beginnen met de grootste beslissingen in je leven. Begin met kleine, haalbare keuzes die je zelf leert maken. Zo bouw je zelfvertrouwen op. En werk je vanzelf toe naar de grotere beslissingen.
  • Zoek steun: Praat met mensen die je vertrouwt, zoals vrienden, familie of een coach. Soms kan alleen het uitspreken van je twijfels naar anderen je al helpen om duidelijker te zien wat de beste keuze voor jou is.
  • Accepteer imperfectie: Geen enkele keuze is perfect. Accepteer dat je fouten kunt maken en dat dit onderdeel is van het leven. Leer van gemaakte keuzes om in de toekomst betere keuzes te maken.

Hoe ik je kan helpen

Herken je jezelf in de situatie waarin je twijfelt over grote levenskeuzes?

Als je keuzestress regelmatig tegenkomt in je leven – of wanneer je het gevoel hebt dat je vastzit in het maken van keuzes, kan ik je helpen. Ik bied maatwerk coaching sessies aan (bijna)dertigers die keuzestress ervaren. Samen kunnen we je prioriteiten helder krijgen, je angsten aankijken en een pad naar meer zelfvertrouwen en duidelijkheid vinden. Daarvoor gebruiken we systemisch werk, huiswerkopdrachten en diverse andere beproefde coaching methoden.

Wil je meer weten over hoe ik je kan helpen bij het omgaan met keuzestress? Plan een kennismaking en ontdek hoe we samen kunnen werken aan gezonde keuzes, zonder keuzestress.

 

Heb ik een bore-out?

Ontdek wat een bore-out is. Herken de symptomen en klachten. En leer wat je kunt doen om weer energie en motivatie in je werk te vinden.