fbpx

Inspiratie

Wat is systemisch werk en hoe kan het je helpen?

Systemisch werk helpt je relaties te begrijpen.

Bij Growth Center maken we veel gebruik van systemisch werk en het is een belangrijk onderdeel van onze aanpak. Maar wat is systemisch werk nu eigenlijk? Systemisch werk is een benadering die zijn oorsprong in de systeemtheorie en familieopstellingen vindt. Laten we dieper ingaan op wat het precies inhoudt om systemisch te werk precies en waarom het jou kan helpen in jouw persoonlijke ontwikkeling en groei.

Systemisch werk

Systemisch werk is een holistische benadering ontwikkeld door Bert Hellinger, die zich richt op het begrijpen van de onderlinge relaties en dynamieken binnen systemen. Mensen zijn sociale wezens die deel uitmaken van meerdere ‘systemen’. Met een systeem kan een gezin, familie, team, organisatie of een andere samenstelling van meerdere mensen worden bedoeld.

De kern van systemisch werk is dat alles met elkaar verbonden is en dat individuen niet los kunnen worden gezien van hun context en omgeving.

In de praktijk wordt systemisch werk vaak toegepast in de vorm van opstellingen, waarbij vertegenwoordigers worden gebruikt om de verhoudingen en dynamieken binnen een systeem zichtbaar te maken. Denk aan familieopstellingen of organisatieopstellingen. Door middel van opstellingen kunnen verborgen patronen en onbewuste loyaliteit aan het licht komen, waardoor er ruimte ontstaat voor heling en groei.

Bij Growth Center is systemisch werk onderdeel van ons DNA. Dit houdt in dat we in iedere coaching systemisch kijken en begeleiden. Wanneer je op zoek bent naar verdieping, kijk dan op de pagina over systemisch coachen.

De drie systemische principes

Binnen het systemisch werk worden drie fundamentele principes gehanteerd die de basis vormen voor het begrijpen van systemen en hun dynamieken.

1. Ordening

Dit principe verwijst naar de natuurlijke ordening binnen systemen, waarbij ieder lid een specifieke plek en rol inneemt. De ordening is gebaseerd op hiërarchie, leeftijd, of impliciete regels. Wanneer de ordening verstoord raakt, bijvoorbeeld doordat een van de leden van het systeem niet zijn of haar eigen plek inneemt, kan dit leiden tot conflicten en ineffectief gedrag en patronen.

2. Recht en plicht om erbij te horen

Elk lid van een systeem heeft het recht om erbij te horen en draagt tegelijkertijd de plicht om bij te dragen aan het welzijn van het geheel. Dit tweede systemische principe benadrukt de wederzijdse verbondenheid en verantwoordelijkheid binnen systemen. Wanneer de balans verstoord raakt, bijvoorbeeld door uitsluiting, kan dit leiden tot verstoringen in het systeem. Vaak geldt juist dat wat buiten wordt gesloten aandacht op zal eisen.

3. Balans van geven en nemen

Systemen streven naar een dynamisch evenwicht tussen geven en nemen. Hierbij is er sprake van uitwisseling en wederkerigheid. Wanneer deze balans verstoord raakt, bijvoorbeeld door eenzijdige relaties of ongelijke machtsverhoudingen, kan dit leiden tot spanningen en stagnatie binnen het systeem.

Heb ik een bore-out?

Ontdek wat een bore-out is. Herken de symptomen en klachten. En leer wat je kunt doen om weer energie en motivatie in je werk te vinden.