fbpx

Inspiratie

Wat wil ik? Wat vind ik belangrijk?

Twijfels? Zo kom je er achter wat je écht wilt!

Weten wat je wilt. Ergens klinkt het zo simpel.

Want wie weet er beter waar jij behoefte aan hebt dan… jijzelf? Tegelijkertijd is het een kwestie die je langer bezig houdt dan je denkt. En vaker terugkomt dan je denkt. En dat is oké, want één van de fijnste dingen in het leven is doen wat jij wilt. Maar, hoe kom je erachter wat jij wilt? Hoe vind je het antwoord op de vraag: wat wil ik echt?

 

Een overvloed aan keuzes en kansen zorgt ervoor dat de wereld aan onze voeten ligt. Dat we onze dromen waar kunnen maken. Maar tegelijkertijd roept het onrust op. Want als alles mogelijk is, wat wil je dan echt?

Wat wil ik echt?

Het is een vraag die bij veel mensen speelt. Met name bij twintigers en dertigers die aan het begin staan van hun carrière en op de route veel belangrijke keuzes tegenkomen (ook wel het Dertigersdilemma). 

Gelukkig is het een vraag die je niet alleen hoeft te ontcijferen. Als je twijfelt, jezelf beter wilt leren kennen of dichter bij je gevoel wilt komen, kan life coaching je verder helpen.

Maar je kunt ook bij jezelf te rade gaan wat wel en niet bij jou past. De volgende vragen helpen je bij je innerlijke zoektocht.

Wat vind ik belangrijk?

Dat wat je belangrijk vindt, is bepalend voor de richting die je op wilt in je leven. Alleen hoe weet je waar jij precies waarde aan hecht? Want meningen en verwachtingen van buitenaf kunnen ervoor zorgen dat je niet meer helder hebt wat jij zelf wilt.

Wil je carrière maken in een grote organisatie of ga je liever voor het avontuur van een startup? Wil je een eigen onderneming starten of eerst nog een lange reis maken? En wil jij al die dingen echt of wil je het vooral omdat je het om je heen ziet gebeuren?

Zolang je doet wat bij je past, is er geen goed of fout in één van deze keuzes. Dat maakt het zo belangrijk om te onderzoeken wat je belangrijk vindt en wat jouw waarden zijn. Jouw waarden geven richting aan dergelijke vragen en brengen je dichter bij een antwoord op de vraag ‘wat wil ik echt?’.

Je waarden ontdek je op verschillende manieren. Met een open blik kijken naar je opvoeding is misschien wel stap één. Welke waarden heb je van huis uit meegekregen en hoe dienen deze jou nu? Heb je waarden overgenomen die misschien niet bij jou passen, maar je onbewust wel gebruikt bij het maken van beslissingen?

Bepaal jouw waarden

Vraag je af welke waarden van jou zijn. Zoek op internet naar een lijst en ontdek bij welke woorden je sterke gevoelens bij hebt. Schrijf de waarden op die je belangrijk vindt en die je niet belangrijk vindt en ga bij jezelf te rade waarom dat zo is. Leg de lijst ook even weg en kijk er na een paar dagen weer naar. Hoe voelen de waarden nu voor je?

Onthoud ook dat dit onderzoek een ongoing process is. Een levensonderzoek. Verwacht niet van jezelf dat je in één week helder hebt wat bij je past. Of niets past. Zie het als een onderzoek dat je leven lang duurt. Want nieuwe gebeurtenissen en keuzes vormen je soms op onverwachte manieren. Dat maakt dat het fijn is om hier samen met een coach naar te kijken.

Wat deed je vroeger graag?

Wat je vroeger deed, zegt veel over wat je diep van binnen leuk vindt. Natuurlijk veranderen dingen over de tijd, maar dat wat je deed toen je nog niet werd gedreven door gedachten en verwachtingen biedt veel inzichten.

Probeer eens terug te gaan naar momenten van vroeger, bijvoorbeeld toen je op de basisschool zat of op de middelbare school. Vraag je af wanneer je op je gelukkigst was en wat je favoriete activiteiten waren.

Vaak zie je dat de dingen die je toen deed ook nu nog veel plezier geven en belangrijk voor je zijn. Zo stond ik vroeger al bekend om mijn nieuwsgierigheid naar mensen en hoe dingen werken. En tot op de dag van vandaag zijn praten met mensen en het bedenken van oplossingen de twee dingen die ik het liefste doe.

Waar krijg je energie van?

Het helpt om een tijd lang bij te houden waar je energie van krijgt. Zowel op werk als in je privéleven. Hou een dagboek bij en schrijf op wat je energie geeft (en energie neemt). 

Kijk na een week ‘s naar wat je hebt opgeschreven. Zie je een rode draad in de activiteiten? Hoe kun je daar meer van creëren in je leven? Of juist minder, als het gaat om de dingen die je energie nemen.

Wat zou je doen als geld geen rol speelde?

Voor veel mensen is geld een belemmerende factor om te doen wat ze echt willen. Want geld biedt veiligheid. Een reden dat veel mensen blijven zitten waar ze zitten – soms met een ontevreden gevoel.

Jezelf afvragen wat je zou doen als geld geen rol speelde, geeft inzicht in je diepere verlangens. Stel dat je morgen ineens 50 miljoen op je rekening hebt staan, zou je dan minder gaan werken? Je eigen bedrijf starten? Op reis gaan? Wat houdt je tegen om die dingen nu te doen?

Ik weet niet wat ik wil

De beste keuzes in het leven maak je door te beginnen bij jezelf. Door te ontdekken wat jou drijft en waar je gelukkig van wordt. En dat is een levenslang proces, want ook jij verandert door de keuzes die je maakt en de dingen die er gebeuren.

Kijk er dus niet van op als jouw antwoord op “wat wil ik echt” verandert over tijd. Des te belangrijker om in contact te blijven met je gevoel en je waarden, zodat je ook op het volgende kruispunt in je leven helder hebt wat je wilt.

Heb je het gevoel dat je hulp kunt gebruiken bij het vinden van jouw richting en het uitstippelen van jouw pad? Als life coach kan ik je daarbij helpen. Plan een gratis kennismaking.

Wil je liever onderzoeken wat jij wil op het gebied van werk? Met loopbaancoaching ontdek je wat jou drijft en waar je heen wilt in je carrière.