fbpx

Insights

Hoe kom je tot een betrouwbaar zelfbeeld?

Het beeld dat je van jezelf hebt heeft grote invloed op je gedrag.
Zelfbeeld

Onlangs werd ik gevraagd om een grote bijeenkomst voor het management van een internationaal bedrijf te begeleiden. 
In het gesprek kwam ik er achter dat de behoefte van de klant onvoldoende aansloot bij wie ik ben, wat ik doe en waar ik goed in ben. Ik besloot om de opdracht niet aan te nemen.
Als coach werk ik 1 op 1 – of met kleinere management teams. Hoe uitdagend en leuk de opdracht ook klonk; deze klant is beter af met een stevige dagvoorzitter dan met mij.

Het beeld dat je van jezelf hebt heeft grote invloed op je gedrag. Op de keuzes die je maakt – en daarmee op de successen en mislukkingen die je meemaakt.

In vrijwel ieder coachingstraject komt het onderwerp ‘zelfbeeld’ wel aan de orde. En telkens blijkt weer hoe belangrijk het is om een accuraat beeld te hebben van wie je bent, hoe je omgaat met relaties, je werk en hoe je naar het leven kijkt. Stel je voor dat je op zoek wilt naar een nieuwe baan. Dan is een goed zelfbeeld essentieel om te bepalen wat bij je past. En net zo essentieel om aangenomen te worden en je werk goed te kunnen doen.

Voor een nauwkeurig zelfbeeld wil je meerdere bronnen gebruiken.

Een snelle en betrouwbare manier is om te beginnen met het opschrijven van je sterke en minder sterke eigenschappen. Loop je vast in één van beiden? Bedenk dan dat je sterke punten de eigenschappen zijn die je makkelijk aan anderen laat zien. En jouw schaduwkanten de dingen die je het liefst zo lang mogelijk verborgen houdt.

Combineer jouw eigen input met die van mensen om je heen. 360 graden feedback verzamelen is niet ingewikkeld en enorm waardevol. Vraag eens aan 20 mensen waarmee je geregeld contact hebt om drie eigenschappen van je te omschrijven, gevolgd door één verbeterpunt. Doe dit per mail of app zodat mensen de tijd hebben om even na te denken. En geef ze een deadline mee. Kies mensen uit zowel je privé als werkomgeving en combineer horizontale relaties (collega’s, vrienden, broers, zussen) met verticale relaties (leidinggevende, ouders, kinderen, mensen aan wie jij leiding geeft). Welke patronen kun je ontdekken in de antwoorden die je hebt ontvangen?

Tot slot kun je gebruik maken van een persoonlijkheidsvragenlijst. Op www.16personalities.com vind je een korte, gratis versie van één van de meest gebruikte vragenlijsten. Heb je eenmaal jouw rapport op basis van jouw antwoorden gekregen? Lees het dan aandachtig door en bedenk bij iedere eigenschap die wordt omschreven of jij jezelf hierin herkent. Bij een aantal eigenschappen is dit waarschijnlijk niet het geval. Bedenkt dan hoe jij jezelf wél ziet en maak een aantekening. Alleen al het feit dat je op deze manier wordt gedwongen om na te denken, helpt jou een scherper beeld van jezelf te creëren.

Meer weten? Stuur me een bericht.

 

Wat is het dertigersdilemma?

Wat is het dertigersdilemma?

Als je rond de dertig bent, merk je misschien dat je prioriteiten en doelen beginnen te verschuiven. Je voelt misschien de druk om je te settelen, een gezin te stichten en carrière te maken. Tegelijkertijd kun je ook een gevoel van angst en onzekerheid over de...

Wat wil ik – Zo kom je erachter wat je echt wilt

Wat wil ik – Zo kom je erachter wat je echt wilt

Weten wat je wilt. Ergens klinkt het zo simpel. Want wie weet er beter waar jij behoefte aan hebt dan… jijzelf? Tegelijkertijd is het een kwestie die je langer bezig houdt dan je denkt. En vaker terugkomt dan je denkt. En dat is oké, want één van de fijnste dingen in...