fbpx

Insights

Het belang van self-efficacy

Waarom self-efficacy in een ijsbad heel belangrijk is.

Vorige maand stapte ik voor het eerste in een ijsbad. Vooraf maakte ik me zorgen of ik het koude water fysiek en mentaal wel zou trekken. Ik weet uit ervaring dat mijn lijf heftig reageert op koud (zee)water.

Op de eerste foto ben ik net het ijsbad ingestapt. Je kunt zien dat ik me zorgen maak: ga ik dit trekken?
De tweede foto is een halve minuut later later genomen. Ik heb me dan gerealiseerd dat ik het ijsbad prima een paar minuten vol kan houden. Het verschil tussen beide foto’s? Self-efficacy!

Tristan, Growth Center in het bos

Self-efficacy is een begrip uit de moderne psychologie. Het is het geloof in staat te zijn om te doen wat nodig is om specifieke doelen te behalen.
Waar ‘zelfbeeld’ gaat over wie je bent (ZIJN), gaat ‘self-efficacy’ over waartoe je in staat bent (DOEN).

Waarom is self-efficacy belangrijk?

Self-efficacy is sterk bepalend voor ons gedrag, de keuzes die we maken en de kracht die we beschikbaar hebben in lastige situaties.

Mensen die hoog scoren op self-efficacy:
-Presteren beter
-Gaan beter om met stress
-Zijn gezonder
-Zien uitdagende problemen als taken die ze onder de knie willen krijgen.

Mensen die laag scoren op self-efficacy:
-Ervaren weinig controle over hun leven
-Zijn angstiger
-Vermijden lastige taken en situaties
-Geven sneller op.

Hoe scoor jij zelf op self-efficacy, denk je?
En wat zou het voor je betekenen wanneer je hoger zou scoren?

 

Wat is het dertigersdilemma?

Wat is het dertigersdilemma?

Als je rond de dertig bent, merk je misschien dat je prioriteiten en doelen beginnen te verschuiven. Je voelt misschien de druk om je te settelen, een gezin te stichten en carrière te maken. Tegelijkertijd kun je ook een gevoel van angst en onzekerheid over de...

Wat wil ik – Zo kom je erachter wat je echt wilt

Wat wil ik – Zo kom je erachter wat je echt wilt

Weten wat je wilt. Ergens klinkt het zo simpel. Want wie weet er beter waar jij behoefte aan hebt dan… jijzelf? Tegelijkertijd is het een kwestie die je langer bezig houdt dan je denkt. En vaker terugkomt dan je denkt. En dat is oké, want één van de fijnste dingen in...