fbpx

Inspiratie

Hoe maak je belangrijke keuzes in je leven?

Mijn persoonlijk perspectief op het Hoofd versus Hart dilemma

Vroeger of later zijn we allemaal bezig met vragen als: “Wil ik mijn huidige carrière wel voortzetten?”, “Waar wil ik wonen?”, “Met wie wil mijn leven delen?” of “Willen we dan ook eventueel kinderen?”

In het algemeen maken we dit soort keuzes niet vaak. En daarbij komt dat de impact van de keuze groot kan zijn. Voor veel mensen is het maken van een levenskeuze een lastig proces. En des te langer het duurt, des te onaangenamer het kan voelen.

In onze Westerse samenleving worden we van jongs af aan beloond voor wat we bereiken met onze ratio. Denk maar aan de cijfers die we op school kregen. En wie een HBO of WO opleiding heeft gevolgd, is er in getraind om logische analyses te maken en situaties vanuit meerdere perspectieven te bekijken.

Onze cognitieve vermogens zouden doorgaans ruim voldoende moeten zijn om lastige levenskeuzes te kunnen maken.

Maar er komt een moment waarop we vastlopen wanneer we primair op onze ratio vertrouwen. Vaak is dat voor het eerst wanneer we zo eind 20, begin 30 zijn en we geconfronteerd wordt met het maken van één of meer grote keuzes.

Hier lees je mijn perspectief op het maken van belangrijke keuzes:

Gebruik je hart om de juiste richting te bepalen in je leven.

Gebruik vervolgens je hoofd om je plannen en dromen vorm te geven.

Ik krijg vaak de volgende vraag. “Hoe weet je nu of dat gelukt is? Hoe weet je of je echt vanuit je hart richting hebt gekozen?”

In de praktijk weet je dat wanneer je in je keuze kunt berusten. Wanneer je kunt ontspannen. Kom je niet veel later later tot een andere keuze. Dan kun je er zeker van zijn dat je hoofd aan het woord is.

Wil je meer weten over het maken van belangrijke keuzes? Neem dan een kijkje bij mijn artikel over het Dertigersdilemma.

Sta je voor een vraagstuk op het gebied van werk en carriëre? Dan kan loopbaancoaching uitkomst bieden!

Wat is systemisch werk?

Wat is systemisch werk?

Bij Growth Center maken we veel gebruik van systemisch werk en het is een belangrijk onderdeel van onze aanpak. Maar wat is systemisch werk nu eigenlijk? Systemisch werk is een benadering die zijn oorsprong in de systeemtheorie en familieopstellingen vindt. Laten we...

Wat is het dertigersdilemma?

Wat is het dertigersdilemma?

Als je rond de dertig bent, merk je misschien dat je prioriteiten en doelen beginnen te verschuiven. Je voelt misschien de druk om je te settelen, een gezin te stichten en carrière te maken. Tegelijkertijd kun je ook een gevoel van angst en onzekerheid over de...