fbpx

Inspiratie

Op zoek naar je droombaan?

Wanneer je twijfelt over je huidige werk, waar begin je dan?

Wanneer je twijfelt of je je huidige werk nog leuk vindt, waar begin je dan?

De kans is groot dat deze vraag ook op jou van toepassing is. In 2021 overwoog wereldwijd meer dan 40%(!) van de werkende beroepsbevolking zijn baan op te zeggen (Work Trend Index 2021).

 

Tristan, Growth Center in het bos

 

De meeste mensen kijken als eerste naar beschikbare vacatures. Het is een makkelijke manier om met een lastig onderwerp bezig te zijn. Je kunt zonder voorbereiding uren door de vacatures op LinkedIn scrollen. Zo geef je je zelf het gevoel controle te hebben. Door de beschikbare vacatures als vertrekpunt te nemen, maak je een ‘outside-in’ beweging. Van buiten naar binnen.

Het is alsof je naar de supermarkt gaat met veel trek maar zonder idee wat je wilt eten.

Je loopt langs de schappen en bij ieder product bedenk je of je het wilt kopen. Het voelt in het begin lekker. Tot je je realiseert dat je niet efficiënt bezig bent. En je ‘s avonds nog even terug moet omdat je iets over het hoofd hebt gezien.

Een nieuwe baan kiezen is een grote beslissing met veel impact op je leven. Vergelijkbaar met het kopen van een huis, of de keuze voor een partner. Om je op weg te helpen, vind je hieronder een aantal richtlijnen waar ik mee werk.

  • Uit onderzoek blijkt dat het hebben van keuzemogelijkheden zorgt voor meer tevredenheid met je keuze wanneer het aantal opties laag is. Liever kies je uit 3 opties dan wanneer je helemaal geen keuze hebt.

  • Het hebben van meer keuzemogelijkheden (>5 opties) werkt verlammend, zorgt voor verminderde besluitvaardigheid en een lagere tevredenheid(!) met je keuze. Dit weten we pas sinds kort. Tot voor kort richtte het wetenschappelijk zich op de scenario’s ‘geen keuze’ versus ‘beperkte keuze’.

  • Belangrijke keuzes maak je bij voorkeur niet met je hoofd, maar met je hart. Je hoofd zal voortdurend alle opties blijven analyseren en telkens tot een andere optimale uitkomst komen. Dit zorgt ervoor dat je blijft twijfelen en de kans groot is dat je een sub-optimale keuze maakt.

  • De beste keuzes maak je door te beginnen bij jezelf: Waar word je blij van? Wat kom je brengen en halen? En wat heb je nodig om succesvol te zijn? Dit is een beweging van binnen naar buiten. Oftewel inside-out.

Zie je hoe je de aanpak van de gemiddelde twijfelaar tegenovergesteld is aan deze richtlijnen?
Zonder een duidelijk beeld van wat iemand zoekt start hij of zij met een (te) groot aantal opties om zo hopelijk op rationele gronden een goede keuze te maken.

Het resultaat?

Veel mensen stellen door twijfel hun keuze uit en blijven in hun huidige baan. Ook al zijn ze ontevreden.

Een ander deel maakt wel een overstap. Om er achter te komen dat deze baan ook niet goed past. Deze mensen doorlopen hetzelfde traject nog een keer.

Tot slot is er een minderheid die bij het begin begint. Om vervolgens thuis te komen met een goed gevoel en een goed salaris.

Bij Growth Center werken we graag met je samen zodat jij tot die laatste groep behoort.