fbpx

Inspiratie

Wat is het dertigersdilemma?

Als (bijna) dertiger kom je voor nieuwe vraagstukken te staan.

Als je rond de dertig bent, merk je misschien dat je prioriteiten en doelen beginnen te verschuiven. Je voelt misschien de druk om je te settelen, een gezin te stichten en carrière te maken. Tegelijkertijd kun je ook een gevoel van angst en onzekerheid over de toekomst voelen. Als dat zo is, ben je niet de enige. Veel dertigers ervaren wat bekend staat als het “dertigersdilemma”. 

 

Dit dilemma kan zich op verschillende manieren manifesteren, zoals ontevredenheid met je huidige carrière, onzekerheid over de toekomst of de wens om belangrijke veranderingen in je persoonlijke leven aan te brengen. 

Wil je verder met je huidige leven? Of ga je op zoek naar meer avontuur of zingeving?

Het is een tijd van zelfontdekking en reflectie die zowel opwindend als overweldigend kan zijn. Om de uitdagingen van het dertigersdilemma te overwinnen, is het belangrijk om te focussen op persoonlijke groei, het maken van loopbaankeuzes en om prioriteit geven aan gezonde relaties en trouw zijn aan je jezelf.

De metafoor van de raket

Een metafoor die ik vaak gebruik, is de metafoor van een raket. Volgas ben je onderweg gegaan. En wanneer je de dertig nadert, kan het voelen alsof de brandstof waar jouw raket het eerder zo goed op heeft gedaan, geleidelijk zijn kracht verliest. Dit geeft een ongemakkelijk gevoel van onbedoeld vertragen, je richtingsgevoel verliezen en uiteindelijk gewichtloosheid. 

Waar je nog achter moet komen, is dat er ruim voldoende brandstof is om je voort te stuwen. Maar je zult op een andere plek moeten zoeken om het te vinden.

Als tiener en twintiger werd je gedreven door nieuwe ervaringen. En nu je als volwassene al even onderweg bent, is het tijd om te heroverwegen wat voor jou in je leven het belangrijkst is. Een onderwerp waar dit zeker voor geldt, is je carrière. 

Loopbaanontwikkeling en kiezen met je hart

Het komt vaak voor dat mensen met een hogere opleiding eind twintig en begin dertig twijfels krijgen over hun loopbaan. Om de juiste volgende stap in je carrière te kunnen zetten, moet je leren luisteren naar je innerlijke stem en carrièrekeuzes vanuit je hart leren maken. Dit kan inhouden dat je je waarden, doelen en ambities opnieuw moet bekijken, een nieuwe baan moet zoeken of stappen moet ondernemen om verder te komen in je huidige vakgebied.

Persoonlijke groei en zelfontdekking

Een van de belangrijkste uitdagingen rond de dertig is de behoefte aan persoonlijke groei. Dit is een tijd waarin je jouw prioriteiten en waarden begint te heroverwegen en op zoek gaat naar nieuwe ervaringen en kansen die je helpen om te groeien en te ontwikkelen. Dit proces kan moeilijk zijn, maar het is ook essentieel voor het vinden van geluk en voldoening in je leven.

Gezonde relaties en trouw zijn aan jezelf

Daarnaast kunnen je persoonlijke relaties in deze tijd ook een bron van uitdaging zijn. Je hebt misschien een relatie die niet langer aan je behoeften voldoet. Of je zoekt misschien naar verbinding, maar je twijfelt over hoe je de juiste partner kunt vinden. In beide gevallen is het belangrijk dat je naar jezelf luistert en op zoek gaat naar groei in gezonde relaties. Daarvoor is het nodig dat je grenzen stelt, open en eerlijk communiceert en de tijd neemt om jezelf te leren kennen en te ontdekken wat je echt wilt en nodig hebt in een partner.

Het leven leiden dat je wilt

De sleutel tot het succesvol navigeren van het dertigersdilemma ligt in de focus op zelfontdekking en persoonlijke groei. Je gaat op zoek gaat naar nieuwe ervaringen, je kijkt opnieuw naar jouw persoonlijke waarden en doelen en je neemt beslissingen vanuit je hart over carrière en relaties. Alleen door actief met je eigen geluk bezig te zijn, kun je de uitdagingen die horen bij deze periode in je leven overwinnen en beginnen met het leven te leiden dat je wilt.