Je kent het gevoel waarschijnlijk wel: je haalt geen voldoening meer uit je huidige baan, maar je weet niet precies wat je dan wél wilt doen. Het enthousiasme waarmee je deze baan ooit bent begonnen, lijkt nu wel heel ver weg. Je voelt aan alles dat het tijd is voor een nieuwe uitdaging. De vraag “Ik wil een andere baan, maar welke?” kan een pittige vraag zijn om echt goed te beantwoorden. Zelf heb ik ook voor dit dilemma gestaan en ik weet hoe frustrerend het kan zijn.
Inmiddels heb ik een nieuw pad gevonden. En begeleid ik dagelijks mensen zoals jij, die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging en nog niet weten waar ze gelukkig van worden. Gelukkig zijn er stappen die je kunt nemen om dichter bij een antwoord te komen.
Leer van je huidige situatie
Voordat je overhaast een nieuwe richting inslaat, is het belangrijk om eerst stil te staan bij je huidige situatie. Welke aspecten van je huidige baan bevallen je niet meer? Gaat het om wat je doet? Het “wat” gaat over de taken en verantwoordelijkheden die horen bij jouw functie. Werk je de hele dag in Excel en heb je weinig zeggenschap over de projecten die jouw kant opkomen? Dat is onderdeel van het “wat”.
Of gaat het om waar je je werk doet? Denk dan aan de organisatie waar je werkt. Inclusief je collega’s, de cultuur en de werkdruk? Merk je dat je niet jezelf kunt zijn op je werk? Dan wil je aan de slag met het “waar”,
Grote kans dat je in het “wat” of het “waar” herkent wat je niet langer leuk vindt in je werk. Door dit helder te krijgen, kun je beter bepalen wat je níet meer wilt en voorkom je dat je dezelfde valkuilen in je volgende baan tegenkomt.
Soms is het een goed idee om aanvullend te kijken naar het “hoe” en het “waarom”. Waarbij het “hoe” gaat over hoe je onderdeel bent van de organisatie. Denk aan: werknemer versus manager of bestuurder. In loondienst of freelancer? Het “waarom“, tenslotte, gaat over of je voldoende zingeving ervaart in je werk. Ben je enorm maatschappelijk betrokken? Dan is een e-commerce bedrijf met winst als belangrijkste drijfveer mogelijk niet de meest inspirerende omgeving voor jou.
Onderzoek je passies en interesses
Een nieuwe baan moet niet alleen aansluiten bij je vaardigheden, maar ook bij je passies en interesses. Neem eens de tijd om te voelen wat je echt leuk vindt om te doen, zowel binnen als buiten je werk. Wat zou je doen als je niet meer hoefde te werken voor geld? En wat vertelt de zoekgeschiedenis van je telefoon over je interesses?
Misschien heb je altijd al een passie gehad voor schrijven, maar heb je dit nooit verder ontwikkeld. Of misschien geniet je van het organiseren van evenementen, maar zit je nu in een administratieve rol. Door je passies en interesses te identificeren, krijg je een beter beeld van de richtingen die je op zou kunnen gaan.
Belangrijk in deze stap is dat je je niet laat weerhouden door de bezwaren die bij je opkomen. “Met mijn achtergrond word ik echt niet aangenomen.” Of: “Dat lukt me nooit” zijn geen helpende gedachten. De juiste volgorde is eerst voelen wat je wilt. Om vervolgens te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn. 10 Tegen 1 dat dan blijkt dat het merendeel van de bezwaren wegvalt. Laat een ander je maar vertellen waarom het niet kan wat je wilt. Het is niet aan jou om dat vooraf in te vullen!
Praat met mensen in verschillende vakgebieden
Wanneer je een of meer mogelijke richtingen voor je nieuwe werk en werkomgeving hebt bedacht, is het tijd om met andere mensen te praten. Het lijkt misschien verleidelijk om vanachter je laptop alles te weten te komen over een bepaalde functie, branche of type organisatie.
In de praktijk is nog nooit iemand achter een beeldscherm ‘verliefd’ geworden op zijn of haar nieuwe baan. Je moet er dus op uit! In deze fase is het een goed idee om gesprekken aan te gaan met mensen die werken in verschillende vakgebieden en organisaties die je leuk lijken. Dit kunnen vrienden, familieleden of collega’s zijn, maar ook mensen die je via LinkedIn of netwerkevenementen ontmoet. Vraag hen naar hun dagelijkse werkzaamheden, de uitdagingen die ze tegenkomen en wat zij leuk vinden aan hun baan. Deze gesprekken geven je nieuwe inzichten en helpen je om een beter beeld te vormen van de verschillende carrièremogelijkheden.
Gebruik verschillende bronnen om je talenten te ontdekken
Een effectieve manier om je talenten, sterktes en zwaktes te ontdekken, is door verschillende bronnen te combineren. Begin bij jezelf: schrijf eens op hoe je naar jezelf kijkt, welke vaardigheden je hebt en waar je volgens jezelf nog aan kunt werken. Dit geeft je een basisbeeld. Vervolgens is het waardevol om feedback te vragen aan anderen, zowel uit je werkkring als uit je privéleven. Vraag collega’s, teamleden en leidinggevenden (horizontale en verticale relaties) om hun inzichten, maar ook vrienden en familie. Zij kunnen vaak aspecten benoemen die je zelf over het hoofd ziet.
Daarnaast kun je een persoonlijkheidstest doen om een objectievere blik te krijgen op je talenten en zwaktes. Zoals een gratis versie van de meest gebruikte persoonlijkheidsvragenlijst ter wereld , de Myers-Briggs Type Indicator (MBTI). En ook RedBull(!) biedt een gratis test die je nieuwe inzichten in je persoonlijkheid en sterke punten kan geven. Als laatste wil ik Gallup’s CliftonStrenghts (voorheen “StrengthsFinder”) hier noemen. Als enige van de drie tests, is dit wel een dienst waar je voor betaalt.
Uitzoeken welk werk bij je past
Wanneer je deze drie bronnen – zelfreflectie, feedback van anderen, en persoonlijkheidstests – combineert, krijg je een goed en compleet beeld van je talenten, sterktes en zwaktes. Deze kennis gaat je enorm helpen in je zoektocht naar een nieuwe baan, omdat het je helpt te begrijpen welke rollen en werkomgevingen het beste bij je passen.
Wat je vooral moet vermijden, is blind solliciteren op elke vacature die je tegenkomt. Dit leidt tot meer verwarring en frustratie. En je degradeert jezelf hiermee.
Kom je er zelf niet uit?
Soms kan het lastig zijn om er alleen uit te komen, en dan is loopbaancoaching een goede optie. Een loopbaancoach kan je helpen om je gedachten te ordenen, je interesses en vaardigheden te verkennen en je te begeleiden bij het maken van een weloverwogen keuze. Bij Growth Center bieden we professionele loopbaancoaching aan die je helpt om je doelen te bereiken en een carrièrepad te kiezen dat echt bij je past. Meer informatie hierover vind je op onze pagina over loopbaancoaching.
Plan een kennismaking
Ben je klaar om de volgende stap te zetten en wil je ontdekken welke baan echt bij je past? Plan dan een kennismaking in. Samen kunnen we jouw toekomst vormgeven en je helpen om met vertrouwen een nieuwe richting in te slaan. Neem vandaag nog contact en zet de eerste stap naar je nieuwe droombaan!