fbpx

Inspiratie

Omgaan met verwachtingen.

3 Belangrijke carrière tips voor millennials.

Vandaag nam ik afscheid. Het was een vrolijk afscheid, van iemand die ik deze zomer begeleidde naar een nieuwe baan. Hij start binnenkort in een nieuwe functie die ‘m op het lijf is. Daarmee is zijn coaching traject afgerond en geslaagd.

We keken samen terug naar hoe hij eerder in nieuwe banen was gestart. Om van te leren. En om oude valkuilen te vermijden. 
In vorige banen was het lastig geweest om te gaan met druk en verwachtingen. Zijn eigen verwachtingen nog meer dan die van de mensen om hem heen. Het zorgde voor onzekerheid, waardoor hij niet meer optimaal functioneerde. 

Uiteindelijk verliet hij zijn werkgever.

 

De periode zonder werk zorgde pas echt voor onzekerheid. Snel stapte hij in een volgende baan.

Geen goede keuze en een baan die niet bij hem paste. 
Zo kwam hij op mijn pad. Of misschien kwam ik wel op zijn pad.

Er zijn veel millennials in soortgelijke situaties. Zonder daarmee te zeggen dat dit iets is dat alleen hen overkomt.
Vandaag keken we vooruit naar zijn nieuwe baan. En we kwamen tot drie dingen die nodig zijn om op een gezonde manier effectief te zijn in een veeleisende omgeving.

1) Check je aannames
Ons brein is geprogrammeerd om negatieve herinneringen beter en langer te onthouden dan alledaagse of positieve gebeurtenissen. Dit kan ertoe leiden dat we onze eigen prestaties veel negatiever zien dan het beeld dat de mensen om ons heen van ons hebben.
 
2) Zorg voor begeleiding en support
Veel organisaties hebben een buddy of mentor systeem. Het is een goed idee om daarnaast zelf ook te zorgen voor support en begeleiding. Denk daarbij aan collega’s en de relatie met je manager. Maar ook op het niveau boven je manager en zelfs buiten je eigen organisatie kun je een mentor zoeken. Op die manier is er altijd iemand die je vanuit een neutrale positie kan spiegelen. Bijvoorbeeld door een keer per maand samen te lunchen.

3) Houd je jezelf scherp
Werken aan je eigen ontwikkeling is altijd een goed idee. Je doet er nieuwe kennis en vaardigheden mee op. Maar er gebeurt nog iets anders.
Doordat je actie onderneemt en werkt aan een onderwerp dat voor jou belangrijk en uitdagend is, vergroot je ook het gevoel van controle of grip op de situatie. Het mes snijdt aan twee kanten. Je werkt aan je vaardigheden. En het wordt makkelijker om te gaan met onzekerheid.