fbpx

Inspiratie

Wil jij meer, beter en nog sneller gaan?

Soms moet je eerst het gas los laten om sneller te kunnen gaan.

Vorige week zag ik een klant voor een coaching sessie. Net als zoveel mensen van in de 30 probeert hij een groot aantal ballen tegelijk in de lucht te houden. Tijdens ons eerste gesprek gaf hij al aan waar hij aan wil werken: effectiever en efficiënter worden. Zodat hij meer aankan en minder stress ervaart.

 

Gas los

De werkelijkheid is dat de uitkomst van coaching voor de meeste mensen er anders uitziet dan vooraf verwacht. Vragen lossen zichzelf op of verdwijnen. Of er ontstaat een inzicht waardoor een andere vraag veel relevanter wordt.

In deze context is een uitspraak van Albert Einstein van toepassing.
Vrij vertaald zei hij:

Je vindt de oplossing voor een probleem niet op het niveau waarop je het probleem waarneemt.

Oftewel, wie iets op het niveau van gedrag (effectiviteit, efficiëntie) probeert op te lossen, vindt de oplossing op een ander niveau. Een niveau met meer betekenis en impact.

Mijn ‘coachee’ houdt van mooie auto’s. Het was de 2e coaching sessie. En halverwege ons gesprek vergeleek ik zijn gedrag met een auto die 90 kilometer per uur rijdt in de 2e versnelling. Verbaasd keek hij me aan. Hij moest lachen. En ik denk dat hij toen al begreep wat ik bedoelde. “Maar hoezo dan?” vroeg hij.

“De hele auto trilt en maakt lawaai. Je hebt het zelf het gevoel ongelooflijk hard te gaan. Maar in werkelijkheid benut je nog niet de helft van je potentieel.” zei ik.

Ik vroeg ‘m of meer gas geven voor hem de oplossing zou zijn.
“Misschien dat ik op deze manier net 100 km/uur aan kan tikken.” zei hij grinnikend. “Maar ik geloof dat ik je boodschap wel begrijp. Het gaat niet om meer gas geven, maar om een andere versnelling vinden”.

Ja. Soms moet je eerst het gas los durven laten om sneller te kunnen gaan.