fbpx

Wat is systemisch werk?

Diepgaand begrip van relaties en verborgen dynamieken.

Growth Center - Coach Den Haag | Hofvijver

Bij Growth Center maken we veel gebruik van systemisch werk en het is een belangrijk onderdeel van onze aanpak. Maar wat is systemisch werk nu eigenlijk? Systemisch werk is een benadering die zijn oorsprong in de systeemtheorie en familieopstellingen vindt. Laten we dieper ingaan op wat het precies inhoudt om systemisch te werk precies en waarom het jou kan helpen in jouw persoonlijke ontwikkeling en groei.

Systemisch werk

Systemisch werk is een holistische benadering ontwikkeld door Bert Hellinger, die zich richt op het begrijpen van de onderlinge relaties en dynamieken binnen systemen. Mensen zijn sociale wezens die deel uitmaken van meerdere ‘systemen’. Met een systeem kan een gezin, familie, team, organisatie of een andere samenstelling van meerdere mensen worden bedoeld.

De kern van systemisch werk is dat alles met elkaar verbonden is en dat individuen niet los kunnen worden gezien van hun context en omgeving.

In de praktijk wordt systemisch werk vaak toegepast in de vorm van opstellingen, waarbij vertegenwoordigers worden gebruikt om de verhoudingen en dynamieken binnen een systeem zichtbaar te maken. Denk aan familieopstellingen of organisatieopstellingen. Door middel van opstellingen kunnen verborgen patronen en onbewuste loyaliteit aan het licht komen, waardoor er ruimte ontstaat voor heling en groei.

Bij Growth Center is systemisch werk onderdeel van ons DNA. Dit houdt in dat we in iedere coaching systemisch kijken en begeleiden. Wanneer je op zoek bent naar verdieping, kijk dan op de pagina over systemisch coachen.

De drie systemische principes

Binnen het systemisch werk worden drie fundamentele principes gehanteerd die de basis vormen voor het begrijpen van systemen en hun dynamieken.

1. Ordening

Dit principe verwijst naar de natuurlijke ordening binnen systemen, waarbij ieder lid een specifieke plek en rol inneemt. De ordening is gebaseerd op hiërarchie, leeftijd, of impliciete regels. Wanneer de ordening verstoord raakt, bijvoorbeeld doordat een van de leden van het systeem niet zijn of haar eigen plek inneemt, kan dit leiden tot conflicten en ineffectief gedrag en patronen.

2. Recht en plicht om erbij te horen

Elk lid van een systeem heeft het recht om erbij te horen en draagt tegelijkertijd de plicht om bij te dragen aan het welzijn van het geheel. Dit tweede systemische principe benadrukt de wederzijdse verbondenheid en verantwoordelijkheid binnen systemen. Wanneer de balans verstoord raakt, bijvoorbeeld door uitsluiting, kan dit leiden tot verstoringen in het systeem. Vaak geldt juist dat wat buiten wordt gesloten aandacht op zal eisen.

3. Balans van geven en nemen

Systemen streven naar een dynamisch evenwicht tussen geven en nemen. Hierbij is er sprake van uitwisseling en wederkerigheid. Wanneer deze balans verstoord raakt, bijvoorbeeld door eenzijdige relaties of ongelijke machtsverhoudingen, kan dit leiden tot spanningen en stagnatie binnen het systeem.

Toepassingen van systemisch werk

Naast familieopstellingen als meest bekende vorm, zijn er andere veelvoorkomende toepassingen van systemisch werk, waaronder organisatieopstellingen, tafelopstellingen en het werken met vloerankers.

  • Organisatieopstellingen

    Hierbij worden de dynamieken binnen een organisatie of team in kaart gebracht. Organisatieopstellingen maken de verschillende rollen en relaties binnen een organisatie zichtbaar.

 

  • Tafelopstellingen

    Bij tafelopstellingen wordt er niet gewerkt met levende representanten, maar met objecten die op een tafel worden geplaatst. Meestal zijn dit poppetjes. Deze poppetjes representeren de leden of onderdelen van een systeem en worden op tafel neergezet om onderlinge relaties en dynamieken zichtbaar te maken.

 

  • Werken met vloerankers

    Vloerankers zijn fysieke markeringen op de vloer die worden gebruikt om de posities van verschillende elementen binnen het systeem aan te geven. Zelf gebruik ik hiervoor een soort placemats. Door middel van vloerankers kunnen complexe systemen worden gerepresenteerd en geanalyseerd, waardoor inzicht ontstaat in de onderliggende dynamieken.

Hoe systemisch werk jou kan helpen

Als ervaren systemisch coaches begrijpen wij de complexiteit van persoonlijke en relationele uitdagingen. Bij Growth Center gebruiken we systemisch werk om de verborgen dynamieken en patronen in jouw leven zichtbaar te maken. Wij bieden je de mogelijkheid om andere keuzes te maken. Systemisch werk kan een groot verschil maken in jouw persoonlijke groei en ontwikkeling; of het nu gaat om het doorbreken van belemmerende patronen, het verbeteren van relaties, of het vinden van balans in je leven.

Bij Growth Center passen we de systemische principes ook toe in ons werk met organisaties. Zo kom vormt systemisch werken de basis van onze aanpak in teamcoaching en leiderschapsontwikkeling.

 

Benieuwd naar wat systemisch werk voor jou kan betekenen? Plan dan nu een kennismaking bij Growth Center en ontdek de kracht van systemisch werk voor jouw welzijn en groei.

Meer inzicht in jezelf

Hoe goed ken jij jezelf? Benut jij je talenten of houd je jezelf tegen? Doorbreek patronen, leer jezelf kennen en ervaar meer innerlijke rust.

Ervaar blijvende verandering

Kijk vanuit andere perspectieven naar jezelf en de wereld om je heen. Nieuwe inzichten bieden je kansen die je eerder niet zag.

Ontwikkel in sneltreinvaart

Coaching helpt je jouw unieke richting te bepalen. Wat je in één coaching traject leert, staat gelijk aan meerdere jaren persoonlijke ontwikkeling.

Ik heb samen met Tristan van Growth Center een aantal coaching sessies in Den Haag gedaan om te kijken op welke gebieden ik me verder zou kunnen ontwikkelen. Ik heb Tristan als een super fijne coach ervaren waar ik al mijn vragen bij kwijt kon. Erg fijne samenwerking!

SJORS VAN DONGEN, CO-Founder Backlink

Wil je meer weten?

Stuur mij een bericht.

Ik kom snel weer bij je terug.

7 + 10 =